Sharing is caring!

Een vaccin is een biologische stof die ontworpen is om mensen te beschermen tegen infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen. Vaccins worden ook wel immunisaties genoemd omdat ze gebruik maken van het vermogen van ons natuurlijke immuunsysteem om besmettelijke ziekten te voorkomen. Om te begrijpen hoe vaccins werken, moeten we nadenken over hoe ons immuunsysteem ons beschermt tegen infecties.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een 24-uurs machine die is uitgerust om aanvallen van indringers te beheren om infecties te voorkomen of te remmen. Het bestaat uit organen, weefsels en verschillende soorten cellen die samenwerken om het lichaam te beschermen. De immuuncellen moeten kunnen bepalen welke cellen of eiwitten zich normaal gesproken in het lichaam bevinden en welke vreemd zijn.

  • Bacteriële en virale cellen hebben markers die antigenen worden genoemd. Antigenen zijn in staat om een immuunreactie in het lichaam te veroorzaken. Elk type van bacteriën of virus heeft verschillende antigenen.

Vreemde cellen of proteinen

Eerst, in aanwezigheid van stories, vreemde cellen of proteïnen die gevaar kunnen veroorzaken, worden speciale immuuncellen, lymfocyten genoemd, actief. Ze ondernemen stappen tegen het antigeen en de eigenaar ervan, hetzij door een directe aanval op de indringer uit te voeren, hetzij door antilichamen af te voeren om het werk te doen. Zie het als een slot en sleutelsysteem. Specifieke antilichamen schakelen specifieke antigenen uit.

  • Na een infectie blijven de antilichamen soms in het bloed zitten en beginnen ze de infectie meteen te bestrijden als u er weer aan wordt blootgesteld. Op andere momenten doen ze dat niet.
    De volgende keer dat het antigeen wordt geïdentificeerd, herkent het lichaam ze echter wel (geheugen) en begint het antilichamen tegen het antigeen aan te maken.
  • Veel voorkomende symptomen, zoals keelpijn of koorts, kunnen aanwezig zijn totdat het immuunsysteem de indringers inhaalt. Een koorts is een van de manieren waarop het lichaam tegen indringers vecht.

Het immuunsysteem is weliswaar efficiënt, maar wel specifiek. Het is ontworpen om toekomstige of langdurige immuniteit voor individuele organismen te bevorderen. Een media voorbeeld hiervan is de seizoensgebonden griep. Heb je je ooit afgevraagd waarom jij of iemand anders de griep elk jaar krijgt, zelfs als je het al eens eerder hebt gehad? Het antwoord is dat er veel verschillende stammen van het griepvirus zijn die rond elk seizoen worden doorgegeven. Deze verschillende stammen hebben allemaal verschillende antigenen. Als je immuun bent voor de griep van vorig jaar, kan dat je voor de duur van het seizoen beschermen, maar het heeft weinig zin als de griepvarianten van volgend jaar rondgaan.

Bekijk ook: